Seitennavigation

Wolfenbüttel

Staden som tidigare varit residensstad för Welfensläkten och nu är en levande stad med många korsvirkeshus och 54 000 invånare, välkomnar sina besökare i en historisk miljö. Staden har dock samtidigt en modern och världsvan miljö med alla fördelar av en vänlig småstad. Besökare imponeras av den gamla stan med sina mer än 600 korsvirkeshus, sina betydelsefulla kyrkor, det representativa slottsdistriktet, det världsberömda Herzog August-biblioteket och Lessinghuset.

Den som präglar staden och hur den ser ut i dag är Welferna. Över fyra århundraden (från 1350 till 1752) var Wolfenbüttel residensstad för de kultur- och konstälskande hertigarna av Braunschweig och Lüneburg ett centrum för det andliga livet och för de sköna konsterna. Wolfenbüttel är den första renässansstaden i Tyskland som byggdes efter en planritning.

Här levde och arbetade framstående konstnärer, poeter och komponister som Lessing, Praetorius, Leibniz, Busch och Casanova. Visste du förresten att Wolfenbüttel är världsberömd framförallt för sin örtlikör "Jägermeister“? Från Wolfenbüttel startade Jägermeister sitt triumftåg i sammanlagt 74 länder.

Höjdpunkter

Hertig August-bibliotek

Denna boksamling, som tidigare var Europas största, ansågs vara det åttonde världsundret under hertig Augusts regenttid. I bibliotekets många museala rum, som t.ex. Augusteerhalle (Augustushallen), Schatzkammer (skattkammaren), Globensaal (globsalen), Kabinett (kabinettet) och Malerbuchsaal (målarboksalen), kan gäster från hela världen beundra de bibliofila klenoderna från förgångna tider. Skatternas skatt i Bibliotheca Augusta och den absolut största besökarmagneten är utan tvivel Henrik lejonets evangeliebok som auktionerades bort i London 1983 för ca 16 miljoner euro, en av de mest praktfulla och konsthistoriskt värdefulla handskrifterna från medeltiden och som i dag har funnit sin slutgiltiga plats i Wolfenbüttel.

Slott Wolfenbüttel

Bland alla slott i Niedersachsen intar slottet i Wolfenbüttel en särställning. Det är inte bara det näst största av sin sort, utan hyser även de enda högbarocka statsresidenserna i landet. Den mäktiga anläggningen med fyra vingar användes som residens av Welfen-hertigarna under mer än 400 år. Slottets ståtliga fasad och representationsrum vittnar än i dag om deras utmärkta hovhållning.

Huvudkyrkan "Beatae Mariae Virginis"

Med den första betydelsefulla protestantiska kyrkan överhuvudtaget har gamla stan i Wolfenbüttel fått sin dominerande byggnad. I denna kyrka kombinerade och förenade hertigens byggmästare Paul Francke stilelement från gotiken, renässansen och barocken till en praktfull enhet. Särskilt måste de vackra portalerna och furstekryptan nämnas.

Jägermeister

I nästan alla länder i världen är örtlikören Jägermeister ett välkänt varumärke. men att den kommer från Wolfenbüttel vet inte många. Naturligtvis kan man även besöka fabriken i Wolfenbüttel. Turistbyrån har ett paketpris för grupper, som utöver en visning i Jägermeisterfabriken även innehåller en guidad rundtur genom den historiska gamla stan i Wolfenbüttel, en typisk tysk lunch i en krog i innerstan och ett besök i Jägermeisters Fan Shop mitt i gamla stan.

Stadsguidningar:

Varje lördag kl. 14.30 vid slottsporten, tid 1,5 timmar; kostnad: 5,50 euro per person; endast på tyska. Från april - oktober dessutom varje söndag kl. 14.30 ; endast på tyska!
Information om resan hit:

Resinformation
Närmaste flygplats (ca 75 km) Hannover
Med tåg via Braunschweig (ICE), därifrån med regionaltåg till Wolfenbüttel
Med bil på motorväg A7 (avfart Salzgitter) eller A2 (avfart Braunschweig-Nord)

Tips för parkeringsplatser
Avgiftsfria parkeringsplatser i innerstan (Parkleitsystem)
"Alte Spinnerei", "Bahnhof 2" "Fr.-Ludwig-Jan-Platz", "Parkdeck Forum"

Kontaktuppgifter och info

Stadtmarkt 7
38300 Wolfenbüttel

telefon: +49 (0) 5331 / 86280
Fax: +49 (0) 5331 / 867708

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.