Seitennavigation

Vattensport i Niedersachsen

För människor som tycker att kombinationen semester och vatten är ett måste kan Niedersachsen erbjuda många vågor som ständiga följeslagare. Kust och insjöar, breda vattendrag och gemytliga små floder skapar mångsidiga förutsättningar för aktiv avkoppling. Det finns väl knappast något mer naturnära sätt att resa än att glida fram i en båt eller kanot på en flod. Överallt finns möjligheter till lugna eller spännande upplevelser när man färdas på vattnet, på den breda floden Weser kan man t.ex. i lika stor utsträckning uppleva natur och kultur mellan kullar, slott och pittoreska små fackverksstäder, man kan följa floderna Leine, Aller, Elbe, Wümme eller Oste eller betvinga den delvis vilda bergsfloden Oker i Harz.

För segling är det främst Nordsjökusten och de ostfrisiska öarna som passar bäst. Men även i inlandet, på Steinhuder Meer vid Hannover och på Niedersachsens tredje största sjö, Zwischenahner Meer finns små paradis för seglare och vindsurfare.

Steinhuder Meer

Hjärtat av och namne till Nordtysklands största naturpark är nordvästra Tysklands största insjö, den 30 km² stora Steinhuder Meer. Naturparkens stora yta med fritidsområde avgränsas i norr av Allertal, i öster av Leinetal, i söder av Mittellandkanal och i väster av Wesertal. Men landskapet erbjuder mycket mer än bara vattnet.

Naturparken har tack vare landskapets mångfald fått ett högt rekreationsvärde med inte bara regional betydelse, som yttrar sig i bl.a. de utsträckta kärrytorna, den gröna landsbygden, skogarna, de nordligaste utkanterna av Mittelgebirge och de angränsande flodlandskapen.
Den magiska dragningskraften som vattnet har förenat med badmöjligheter, segelturer, surfing eller båtturer, lockar särskilt under sommarsäsongen många besökare till Steinhuder Meer. Stranden vid Weiße Düne vid norra kusten och badön vid södra kusten är platser, där många badgäster och soltörstande besökare håller till.

Fästningen Wilhelmstein kan nås via personbåtsförbindelsen vid Steinhude, de s.k. ”Auswanderern” (utvandrarna), från april till oktober från Steinhude och Mardorf. Namnet går tillbaka till grundaren greve Wilhelm och ”utvandrarna” är stora träsegelbåtar med motor för persontransport. Besökarna får ett första intryck av livet i grevskapet Schaumburg och dess vackra natur, som omgiver det.

Mer information (Tyska/engelska)

Alfsee Ferien- und Erholungspark

En enda platt och välskött äng mitt i det gröna, omgiven av trädens skuggor och uppblandad med buskar och buskage. Skulle du inte genast vilja sätta upp ditt tält just på en sådan plats? I Alfsee semester- och fritidspark ges besökarna denna möjlighet. Det är ingen tillfällighet att campingparken har prisbelönats vid flera tillfällen, för här finns det utmärkta platser för husvagnar, husbilar och tält. Alfsee är ett idealiskt område för alla vattensportarter.

Det finns många väl märkta spår som leder genom naturparkens
stilla kuperade landskap, flodbäddar, utsträckta ängsområden och lugna kärr. Det är det allra första tyska naturskyddsområdet som blev medlem i UNESCO:s nätverk av geoparker.

En av de mest populära attraktionerna är den 780 meter långa vattenlinbanan – hit dras både nybörjare, vältränade och åskådare. Här sätter man fart på aktiva semesterfirare som sysslar med beach-volleyboll, inlinesåkning, golf eller ballongfärder. Tack vare campingplatsens centrala läge i geo-naturparken i Osnabrücks landsbygd är den en idealisk plats för både vandrare och cyklister.

Mer information (Tyska)

 

Mer information om vattensport i Niedersachsen (Engelska)

 

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.