Seitennavigation

Den gamla hamn- och hansestaden Stade kan blicka tillbaka på mer än 1 000 års historia. Stade är ekonomiskt och kulturellt centrum i det s.k. "Alte Land" (gamla landet) vid floden Elbe och har tills i dag behållit sin medeltida charm. I den gamla stadskärnan som än i dag är omgiven av en vallgrav finns nästan alla sevärdheter i staden. Stades gamla hamnanläggning härstammar från 1200-talet och är en av Europas äldsta hamnar.

Inramad av praktfulla korsvirkeshus framkommer en unik sluten och harmonisk stadsbild här vid hamnen, som inte finns någon annan stans. Utmed Stades gågator med sina gränder från medeltiden som utstrålar medeltidskänsla radas de många dekorerade köpmannahusen upp som i ett pärlband, men även det historiska rådhuset och de båda kyrkorna St. Wilhadi och St. Cosmae et Damiani bidrar till Stades oemotståndliga charm och vittnar om hantverksskickligheten från 1600-talet.

Höjdpunkter

Gamla stan

Ett strövtåg genom gamla stan är en vandring genom historian. Helt klart spelar vatten huvudrollen i Stade: så även vid den gamla hansehamnen (Alter Hansehafen), direkt i anslutning till många vackra borgarhus från 1600-talet. En av de vackraste platserna är säkerligen fiskmarknaden med sin rekonstruerade träkran, omringad av kajmurar och bedårande korsvirkeshus. Rådhuset är en tegelstensbyggnad som är präglad av nederländsk renässans och tidig barockstil. Alldeles i närheten ligger Pferdemarkt (hästmarknaden) med Zeughaus (tyghuset) från mitten av 1600-talet.

Svenskmagasin-museum

I slutet av det 30-åriga kriget fick Sverige tilldelat hertigdömena Bremen och Verden. Stade blev huvudsäte för den svenska förvaltningen. Svenskarna byggde ut staden och uppförde mellan 1692 och 1705 direkt vid hamnen en stor magasinsbyggnad. Under historiens omväxlande gång användes magasinsbyggnaden i barockstil för olika ändamål av olika furstar innan den 1909 slutligen tillföll staden. I dag används "Schwedenspeicher" som regionalmuseum.

Tur med kanalbåt i Stade

En stadsvisning från ett ovanligt perspektiv: med kanalbåten ("Fleetkahn") kan man uppleva vallgraven, som omringar Stades innerstad, på ett helt nytt sätt. På turen, som går utmed vallanläggningen och som varar ca en timme, får man höra på historiska och aktuella berättelser om Stades hamnar och man får veta mer om fästningsanläggningen från svenskarnas tid. Samtidigt kan man njuta av det idylliska naturlandskapet runtom kring. Gruppturer kan bokas efter föranmälan eller individuell överenskommelse hos STADE Tourismus-GmbH och kostar 70,00 € för grupper upp till 30 personer.

 

Praktiska tips
För alla cyklister trafikerar cykelbussen "Elbe-Radwanderbus" under veckoslut och helgdagar mellan första veckoslutet i april och det sista veckoslutet i oktober 2010. Denna buss med släpvagn för cyklar förbinder orterna nära floden Elbe i semesterregionen "Altes Land" och ger en praktisk möjlighet att åka längre sträckor med cykeln utan att man nödvändigtvis måste cykla själv. Information:

www.elbe-radwanderbus.de

Kontaktuppgifter och info

Hansestraße 16
21682 Stade

telefon: +49 (0) 4141 / 409170
Fax: +49 (0) 4141 / 409150

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.