Seitennavigation

Ostfriesland

En kulturell och landskapsmässig mångfald - detta är Östra Frieslands stora charm. Det vidsträckta, platta landet i nordvästra Niedersachsen mellan Dollart och Jadebusen är genomkorsat av sand, marskland och hedar. Gröna betesängar och lysande rapsfält alternerar med vallhäckar, trädgårdar och parker, långa kanaler, slussar och fällbroar, östfrisiska bondgårdar, bondgårdar, så kallade Gulfhöfe, och borgar, fyrar och väderkvarnar. I östra Friesland träffar tradition och nutid samman.
Tingsplatsen ”Thingstätte Upstalboom” vid Aurich påminner t.ex. om tiden för ”Friesische Freiheit”. Traditionellt hantverk som blåtryck och mer än 90 väderkvarnar möter här moderna vindkraftparker. Här hittar du en av Europas största vindkraftparker!

Dessutom är östra Friesland berömt för sin tekultur och sin teblandning ”Ostfriesenmischung” – varje fris dricker ca. 2,8 kg te om året. Östfriserna äter också gärna och gott. Överraskande kulinariska upplevelser a la carte: sjötungsfiléer med broccoli eller filé av lamm som betat på vallarna, gratinerad med kålrot och färskpotatis. I Mariastaden Jever brygger man den friska, bittra pilsnerölen. Fira din semester i semesterlandet Ostfriesland – här erbjuds många olika möjligheter: cykelturer, vattensport, golf, konserter, wellness erbjudanden, rid- och familjesemester, paketresor och korta turer, hotell och semesterlägenheter.

Höjdpunkter

Konsthallen i Emden

Henri Nannen, som grundade den tyska veckotidningen ”Stern”, lät i sin hemstad Emden bygga ett hus för sin samling med konst från 1900-talet. I dag är konsthallen i Emden ett omtyckt mål för konstvänner från hela världen, Enastående är den nära förbindelsen mellan konsthall och målarskola. Guidade rundturer och erbjudanden om deltagande finns för både stora och små.
För övrigt: Museets mångåriga vetenskapliga ledare, dr Nils Ohlsen, flyttade till Oslo den 1 mars 2010, där han blivit ledare för Norges Nationalgalleri.

 

www.kunsthalle-emden.de

Det östfrisiska temuseet i Norden

Östra Friesland är ett teland. Ingen blir alltså förvånad över att det finns två temuseer inom den här regionen, I Norden ligger Europas enda specialitetmuseum för teets kulturhistoria i Europa.

www.teemuseum.de

I Leer visar man med mycket kärlek teets historia i Östra Friesland och firmahistorien bakom det äkta ostfrisiska teföretaget Bünting.

www.buenting.de

Det tyska marinmuseet i Wilhelmshaven

Runt Stora hamnen - Großer Hafen – sträcker sig en boulevard med maritima attraktioner: Wattenmeerhaus, Akvarium, Oceanis, Piratmuseum, Kustmuseet –Küstenmuseum Wilhelmshaven och marinmuseet - Deutsches Marinemuseum.

www.marinemuseum.de

Parker och trädgårdar

Att Östra Friesland är ett omtyckt mål för alla trädgårdsvänner är inte längre någon hemlighet. Ammerland, i den sydöstra delen av den ostfrisiska halvön, är en av de mest kända regionerna med trädskolor i Europa. Symbolen för Ammerland är rhododendronblomman. Två rhododendronparker inbjuder till ett besök. Det mest kända utflyktsmålet är trädgårdskulturcentrat i Niedersachsen Trädgårdarnas park –”Park der Gärten” – i Bad Zwischenahn, med mer än 40 tematrädgårdar.

www.park-der-gaerten.de

Det andra utöver den här regionen kända turistmålet är blomsterriket med blomsterhall och en nyanlagd trädgårdspark

www.blumenreich-wiesmoor.de

På hela halvön finns det talrika sevärda slottsparker och många små privata bondgårdsträdgårdar, som öppnar sina trädgårdsportar för besökare efter överenskommelse.

www.ostfriesland.de

Det frisiska brygghuset I Jever med bryggerimuseet

I östra Friesland brygger man en av nationens mest framgångsrika ölsorter – Jever Pilsener – frisikt bittert!1848 grundades det lilla privata bryggeriet i Jever, i dag garanterar det frisiska bryggeriet en traditionsrik bryggerikonst och högsta kvalitet. Till en guidad tur genom bryggeriet hör en promenad genom bryggerimuseet, en titt bakom kulisserna i de moderna produktionsanläggningarna och naturligtvis också en ölprovning.

www.jever.de

Jazz i Ostfriesland

Jazz är mycket mera än en musikalisk stilriktning. Den är ett århundradets fenomen med 1000 olika ansikten och är en synonym för frihet. Jazz är ett inbegrepp för en okonventionell livskänsla. Ostfrieslands historia har ända sedan hövdingarnas tid präglats av en frihetslängtan. Därför blir man inte heller förvånad över att jazzens tidsanda har sina anhängare här. Jazz på rådhuset – Jazz im Rathaus – ställer den lilla församlingen Westoverledingen varje är i jazzens rampljus. I dag är festivalen internationellt känd och är ett hemligt tips bland jazzfansen. Internationellt kända musiker utformar programmet som varar flera dagar för Internationales Jazzfestival Spiekeroog. Det som gör den här festivalen så oförliknelig är dels det höga konstnärliga anspråket dels den ovanliga festivalplatsen mitt i Nordsjön och den idylliska miljön på den lilla ön Spiekeroog.

Runt kurorten på Norderney hörs jazztonerna under jazzfestivalen Jazz vid havet "JAM –Jazz am Meer" som äger rum varje år här på ön. Bluesvänner njuter under den internationella bluesfestivalen i Emden. Varje år i november tar staden emot bluesstars från hela världen på över tio krogar och båtar i stadens centrum. På ön Borkum äger Borkum Blues Nights regelbundet rum vid årets slut, där man firar årets sista dagar tillsammans med kända internationella musiker.

 

 

 

Kontaktuppgifter och info

Ledastraße 10
26789 Leer

telefon: +49 (0) 491 / 91969660
Fax: +49 (0) 491 / 91969665

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.