Seitennavigation

Osnabrück

"Fredsstaden" Osnabrück hänför besökarna med sin levande kultur, sin sympatiska stadskärna och sina attraktiva butiker. År 1648, efter 30 års krig i Europa, förkunnades från rådhusets trappsteg den Westfaliska freden. Fem år tog det tid att förhandla i Osnabrück och Münster innan man åstadkom fred. I dag utgör grannskapet av moderna byggnader som Felix-Nussbaum-huset och prydliga gränder i gamla stan, där konsthantverk och gallerier samlas, som alla är del av Osnabrücks färgglada atmosfär.

En specialitet i Osnabrück är de gamla stenbyggnaderna, före detta magasin- och lagerhus, som i dag hyser kaféer, restauranger och små butiker. Osnabrücks "vardagsrum" är marknadsplatsen. Framför rödgula gavelhus ställer kaféerna och restaurangerna ut sina korgstolar. I Osnabrück föddes den världsberömde författaren Erich Maria Remarque och den av nazisterna förföljde målaren Felix Nussbaum. Remarque-fredscentret och Felix-Nussbaum-museet är alltid värda ett besök.

Under sommaren utspelar sig Osnabrücks kulturliv för det mesta utomhus och under vintern bidrar den historiska julmarknaden till att hela innerstaden befinner sig i feststämning. Naturparken TERRA.vita runt om Osnabrück presenterar 300 miljoner år av jordens utvecklingshistoria: man kan återuppleva historian stabilt på stenbeläggningen framför det historiska rådhuset, vandra eller cykla sportigt på de s.k. TERRA-trails eller lärorikt i en planethistorisk tidsresa i "TERRA.vision“ i museet vid Schölerberget.
Osnabrück är medlem av "Historic Highlights of Germany”.

Höjdpunkter

Historisk marknad med rådhuset

där den Westfaliska freden slöts, stadsvågen, kyrkan "Marienkirche" och borgarhusen.
Fred som uppdrag: I det sengotiska rådhuset (byggd 1487–1512) förhandlade parterna år 1648 fram freden i Münster och Osnabrück som avslutade det trettioåriga kriget. Den "Westfaliska freden“ utgör än i dag grunden för Osnabrücks självbild som "Fredsstad". I fredssalen (Friedenssaal) hänger porträtt av samtliga sändebud 1648 och av statsöverhuvuden som Kristina av Sverige och kung Ludvig XIV. Mittemot fredssalen finns skattkammaren med den värdefulla kejsarpokalen och viktiga dokument om stadens historia samt en reproduktion av fredsavtalet - det s.k. "Osnabrücker Friedensinstrument" (Osnabrücks fredsinstrument) från 1648.

Erich Maria Remarque-Friedenszentrum

(fredscentrum) presentar en permanent utställning om liv och arbete av den 1898 i Osnabrück födde författaren till den världsberömda romanen "På västfronten intet nytt". Det finns talrika fotografier och dokument om olika perioder i hans liv. Utställningen börjar med bilder från hans tid i Osnabrück och fortsätter via Schweiz till New York och Hollywood.

Rum mot glömskan

Felix-Nussbaum-huset förfogar med mer än 200 konstverk över den största konstsamlingen i världen av den i Osnabrück födde målaren Felix Nussbaum, som mördades i Auschwitz 1944. Hans konstverk ger en inblick i situationen av en tysk jude som tvingats i exil (ur Felix Nussbaums synvinkel) och visar samtidigt sin rang som betydande modern konstnär.
Felix-Nussbaum-huset ritades 1998 av den amerikanska stjärnarkitekten Daniel Libeskind. Nussbaum-hus, Nussbaum-gång och „Die Brücke“ (bron) utgör en förbindelse mellan konstnärens liv och arbete: något stigande eller fallande golv, inga parallella väggar, fönster utan räta vinklar eller transparenta våningstak skapar "rum mot glömskan".

Kejsare, Kasel och Canossa

Domens skattkammare och Diözesanmuseumet ligger bredvid Domen St. Petrus (1200-talet). Domens skatt omfattar värdefulla liturgiska instrument och relikskrin av olika sort, bl.a. det berömda kapitelkorset med ädelstenar (1000-talet). Museet presenterar även skulpturer, målningar, textiler och kyrkomöbler. Dyrgriparna bland alla visade textiler är den s.k. Kasel som är tillverkad i bysantinskt siden (1000-talet) och biskop Benno II från Osnabrücks prästkappa. Biskopen var en betydelsefull byggmästare och nära förtrogen med kejsar Henrik IV. och följde med honom år 1077 vid kejsarens botvandring till Canossa.

Målare, muser, medier

Den tidigare Dominikanerkyrkan som byggdes runt 1300 hyser ett av de vackraste utställningsrummen i Nordtyskland. År 1991 omvandlades denna historiska sakralbyggnad till staden Osnabrücks konsthall. Här kan man se på fantastiska utställningsprojekt av modern konst: skulpturer, installationer och objekt som oftast refererar till utrymmena i en gotisk kyrka.
En gång om året arrangeras Europa Media Art Festival i domikanerkyrkans konsthall. Under detta mediakonstevenemang, som är världens största i sitt slag, visas installationer, videokonst, performancekonst, experimentella filmer och arbeten inom digitala medier.

Vardagskultur och gamla mästare

Det kulturhistoriska museet består av den neoklassicistiska huvudbyggnaden från 1889, Villa Schlikker och det 1817 byggda Akzisehuset med museibutik. Den stadshistoriska avdelningen i museet informerar om forntida nybyggare, om utvecklingen av stadsstrukturer och om bakgrund och detaljer till den Westfaliska freden. Kärnpunkterna i detta kulturhistoriska museum är det grafiska kabinettet som skapats av Daniel Libeskind och som innehåller ca 200 grafiker av Albrecht Dürer samt ett större galleri med målningar av gamla mästare i första våning. I Villa Schlikker – minnenas hus - presenteras dessutom vardagskulten från 1900-talet.

Mittemot museet kan man skåda tornet. "Bucksturm" som uppfördes ca 1200 som del av stadsbefästningen och användes som tortyrkammare vid häxprocesser. I utställningen skildras bakgrunden till häxprocesserna. Där kan man även se den s.k. "Johanneskasten“ (Johanneslådan) där greve Johann von Hoya hölls fången från 1441 till 1448.

Museet vid Schölerberget - Natur och miljö

Planetariet förenar underjorden och universum. Den unika permanenta utställningen "unter.Welten – das Universum unter unseren Füßen” (under jorden-universum vid våra fötter) lockar till en spännande upptäcktsfärd till grottorna under jorden. I museet vid Schölerberget - Natur och miljö, som är ett erkänt regionalt utbildningscentrum, har åskådligheten högsta prioritet. Besökarna kan gå igenom en daggmask eller uppleva ett växande myrlandskap. Dessutom finns det stationer som bjuder in att själv delta, det finns ett marklaboratorium och multimediaterminaler där man har möjlighet att studera människans påverkan på naturen. Likaså fascinerande är fotavtrycken från dinosaurier i Osnabrückregionen och de förstenade rötterna av ett jättelikt träd från forntiden.
Museet är ur geografisk synvinkel idealisk för att behandla temat mark, det ligger ju trots allt i en tysk naturpark –TERRA.vita”, som 2004 blev medlem i det europeiska geopark-nätverket.

Med hissen ner i gruvan

I museet "Industriekultur" som befinner sig i byggnaderna till den nedlagda stenkolsgruvan Piesberg vid Osnabrücks norra stadsgräns, visas industrialiseringens historia i Osnabrück. Haseschachtbyggnaden uppfördes 1871 och hör med sin rundbågearkitektur till de vackraste tyska byggnaderna av sin sort. I museet kan man få en helt ny inblick i gruvindustrins historia i Osnabrück. Utöver två ångdrivna maskiner erbjuder museet en speciell attraktion: precis som gruvarbetarna förr kan besökarna åka 30 meter ner "under jorden" - i en glashiss. Sedan går man genom en 300 m lång underjordisk tunnel till magasinsbyggnaden (1893). Museet arrangerar kontinuerligt specialutställningar och har dessutom ett omfattande museipedagogiskt program. Besökare kan också uppleva industri-kulturlandskapet Piesbergs geologi och ekologi på en cykeltur som omfattar 24 stationer.
 

Stadsguidningar

Offentliga guidade stadsvandringar: lö. 11/12.00, sö. 11/14.30 h (på tyska). Guidningar på andra språk på förfrågan.

Specialerbjudanden:
Välkomstskrift på engelska, snabbguide om kulturorter, cityguide.

Stadsguidningar

Resinformation

Du når Osnabrück via motorvägarna A 30 Amsterdam-Bad Oeynhausen, A 33 Diepholz-Bielefeld och hansalinjen A 1 Hamburg-Dortmund. Från varje avfart kommer du direkt till Osnabrücks innerstad.

Resinformation

Tips för parkeringsplatser
Osnabrück är en bil- och parkeringsvänlig stad. Det finns över 5000 parkeringsplatser i åtta parkeringshus och elva parkeringsområden som sköts av Osnabrücker Parkstätten Betriebsgesellschaft (OPG)

Tips för parkeringsplatser

Kontaktuppgifter och info

Bierstraße
49074 Osnabrück

telefon: + 49 (0) 541 / 3232202
Fax: +49 (0) 541 / 3232709

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.