Seitennavigation

Oldenburg

Den nordtyska staden Oldenburg välkomnar sina besökare hjärtligt, sympatiskt och på ett öppet sätt. Ärlig, autentisk och traditionsmedveten. Innovativ, dynamisk och passionerad: med över 160 000 invånare är Oldenburg Niedersachsens fjärde största stad och utgör en övertygande framtidsmotor i delstaten. Skickligt kombinerar man känslan av en historisk stadskärna och den färgglada livligheten och livskänslan hos en modern universitetsstad. Iögonfallande är även arkitekturens mångfald och prakt. Siluetten av nobla villakvarter och klassicistiska byggnader, den lilla stadshamnen, ett gammalt slott och naturligtvis Oldenburgs imponerande statsteater präglar bilden av staden.

Dessutom finns det många shoppingmöjligheter, ett rikt torgliv, en stor gastronomisk mångfald och man kan inom få minuter nå grönområdena från varje punkt i staden. Generellt sevärd är stadsbilden i sin helhet men även den vidsträckta fotgängarzonen. Staden undgick en förstörelse under andra världskriget och förblev nästan intakt. Vid sidan om den moderna arkitekturen är många byggnader från tidigare epoker välbevarade.

Regenten Peter Friedrich Ludwig väckte upp staden ur sin törnrosasömn. Hans ämbetstid utgjorde samtidigt startskottet för en byggnadsperiod av klassicistiska byggnader som man än i dag kan beundra.
Oldenburg är centrum för kulturskapandet i regionen. Staden kan presentera en praktfull statsteater, fyra muséer, två utställningshus samt fem mindre fria teatrar som erbjuder ett omväxlande program med föreställningar och kabaréer för alla åldrar.

Höjdpunkter

Oldenburg-slottet

Mitt i gamla stan reser sig det imponerande slottet. Slottet berättar historian om tidigare härskare och representerar med regionsmuseet för konst och kulturhistoria i tre byggnader Oldenburgregionens kulturhistoriska mångfald och position.

Horst-Janssen-museum

Oldenburg är särskilt förbunden med stadens son och invånare, konstnären Horst Janssen, och invigde år 2000 Horst-Janssen-museet som världens enda utställningsbyggnad med en betydelsefull samling av den geniala tecknaren, grafikern och författaren.

Regionalmuseum för natur och människa

"Landesmuseum für Natur und Mensch" hör till de äldsta museerna i Tyskland och öppnades redan 1836 i Oldenburg. I dag är det inte bara ett träskliksmuseum "Moorleichenmuseum" utan visar med moderna koncept Nordvästtysklands kompletta natur- och kulturhistoria. Till denna hör myrlandskapet (Moor), Geest-landskapet och naturligtvis kust och marsklandet (Marsch).

Edith-Ruß-hus för mediakonst

Inom modern konst förfogar staden Oldenburg över en äkta pärla. Med Edith-Ruß-huset, som endast är tillägnad nya medier, skapades ett ställe som bidrar till "konstens övergång till det nya milleniet".

Oldenburgs statsteater

Sedan 1893 präglar denna teaters kupol Oldenburgs stadsbild. Byggnaden, som är konstruerad i nybarockstil, är trots vissa ombyggnader i sin kärna välbevarad och ser i stort sett ännu ut som då den byggdes.

Oldenburgpalm

Under vintern rekommenderar vi en alldeles speciell grönsak: grönkål från Oldenburg, även kärleksfullt kallad "Oldenburger Palme". En mycket traditionell, men även kulinarisk höjdpunkt, som serveras från oktober till mars. Huvudsyftet med att odla denna grönsak var förr i tiden att ha ordentligt att äta under vintermånaderna. I dag är grönkålsäsongen för Oldenburgborna detsamma som Oktoberfesten är för bayrarna: en anledning att trivas tillsammans, och för att äta, sjunga och fira.
Att äta kål är även mycket populärt i Berlin. På den lokala dialekten heter det: "Defftig Ollnborger Gröönkohl-Äten“ och har i Oldenburg blivit en årligt återkommande stadsfest och gemenskapsupplevelse där varje år en känd person blir utnämnd som Oldenburgs "kålkung".
 

Stadsguidningar

Stadspromenad genom Oldenburg (på tyska)
Kulturentusiaster, världsvana besökare och skattsökare kan uppleva många överraskande ting under denna spännande upptäcktsfärd genom Oldenburgs pittoreska innerstad:
Varje fredag kl. 14.00 och varje lördag och söndag kl. 11.00

Träffpunkt: Slottet, ingång Landesmuseum
Resinformation:
Med bil: Oldenburg är trafikknutpunkt i nordvästra Tyskland. Motorvägar och järnvägsspår korsar varandra i "Huntemetropolen". Motorvägarna 28 och 29 går direkt förbi staden. Från norr kan man resa till Hamburg på motorväg A7 och genom Elbtunneln. Motorväg A1 i riktning mot Bremen leder direkt via väg A28 i riktning mot Oldenburg

Hitresa med flygplan: Airport Bremen ligger endast 45 minuter från Oldenburg. Ytterligare flygplatser finns i Hamburg, Hannover och Münster/Osnabrück.

Hitresa med tåg: Oldenburg ingår i Deutsche Bahns nät för fjärrtrafik och trafikeras ofta med snabbtåget Intercity (via Bremen/Hannover).

Tips för parkeringsplatser

I innerstan finns det tillräckligt många parkeringsmöjligheter (mot avgift) i parkeringshus och offentliga parkeringsplatser som är skyltade. Bilen kan även parkeras gratis på en av de s.k. Park+Ride-platserna, varifrån man sen tar bussen för att komma till innerstan. Biljettautomater finns på varje P+R-parkeringsplats. Per P+R-biljett kan man ta med upp till fyra barn (under 15 år) gratis på bussen. Mer information finns i den virtuella stadskartan på

http://www.oldenburg-tourist.de/EN/

Kontaktuppgifter och info

Schloßplatz 16
26122 Oldenburg

telefon: +49 (0) 441 / 36161366
Fax: +49 (0) 441 / 36161350

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.