Seitennavigation

Hildesheim

Hildesheim har mycket att erbjuda turister. Egyptiska exponat av världsrang, ett enastående världskulturarv, historiska korsvirkeshus, en brokig kulturell scen, attraktiva shoppingmöjligheter och en omgivning full av skönhet. Hildesheim är särskilt berömt för sina kyrkor, domkyrkan och St. Michaelis avlägger ovanliga vittnesbörd om den romanska konsten i det Heliga Romerska Riket. UNESCO har belönat detta med att år 1985 utnämna kyrkan St. Michaelis och domkyrkan Mariendom som platser på förteckningen över UNESCO:s världskulturarv.

Dessutom sörjer den sagoomspunna 1 000 åriga rosplantan för uppmärksamhet, som klättrar upp vid domkyrkans absid. Dessutom blickar staden Hildesheim stolt ut över sitt facettrika kulturlandskap. Museet Roemer- und Pelizaeus-Museum innehar en av världens viktigaste samlingar av gammalegyptiska exponat och i det berömda Knochenhauer-Amtshaus befinner sid stadsmuseet med presentation av staden Hildesheims och regionens historia. Många arrangemang, konserter, specialutställningar och teaterföreställningar erbjuder de kulturintresserade besökarna ett omväxlande program under hela året. Medelpunkten i staden för turisterna är det historiska torget. Dess imponerande korsvirkeshus har rekonstruerats efter kriget och erbjuder i dag en sluten bild som varje år attraherar många turister.

Höjdpunkter

St. Michaelis - UNESCO-världsarv

Kyrkan Michaeliskirche byggdes 1010 till 1022 under biskop Bernward som en klosterkyrka och färdigställdes 1033 av biskop Godehard som invigde den. St. Michaelis är ett mycket betydande exempel på den ottoniska och romanska byggnadskonsten. Kyrkans praktpjäs inomhus är trätaket som är målat och som skildrar den s.k. Jesseboom, Jesus stammträd. Det i Tyskland unika platta taket (skapat i början av 1200-talet) ger ett fascinerande intryck av det romanska monumentalmåleriet.

Domkyrkan -UNESCO- världskulturarv

Hildesheims Mariendom, en av de äldsta biskopskyrkorna i Tyskland, är en basilika med tre skepp, som har byggts av fabriks- och stenbrottsstenar. Vid huvudabsiden ansluter sig korsgången, en trevingad anläggning med dubbla våningar, i vars innergård Hildesheims stadssymbol befinner sig – den 1 000 åriga rosplantan. Till kyrkans rikhaltiga inventarier hör även två monumentala gjutna föremål av brons, Kristuspelaren och dörren Bernwardstür. De här båda konstskatterna har gjutits i ett stycke – en för den tiden banbrytande prestation och en teknisk nyhet. Domkyrkan i Hildesheim är i dag stängd på grund av omfångsrika saneringsarbeten.
Punktligt till stadens 1 200 års jubileum år 2015 kommer domkyrkan att öppnas igen.

Museet Roemer- und Pelizaeus-Museum

Det välrenommerade museet Roemer- und Pelizaeus-Museum med sin världsberömda gammalegyptiska samling, en av de viktigaste samlingarna från det gamla Peru i Europa och en betydande paleontologisk samling är känt långt utöver regionens gränser och ordnar regelbundet exklusiva specialutställningar. Erbjudanden om aktiviteter och museumspedagogiska program gör ett besök på det här museet till en upplevelse också för barn.

Det historiska torget

Varje besökare i Hildesheim bara måste besöka det historiska torget. Torget har återupprättats på medborgarnas initiativ under åren 1984 till 1990 i enlighet med originalet och slår med sina imponerande korsvirkeshus en bro mellan gången tid och nutid. Den som i dag sitter på ett café vid Rolandbrunnen och njuter av sitt kaffe känner sig tillbakaflyttad till tidigare århundraden. Man skall särskilt uppmärksamma det 26 meter höga Knochenhauer Amtshaus, som har återupprättats enligt originalplanerna. Detta är slaktarnas (Knochenhauer) tidigare ämbetshus och är i dag stadsmuseum, och även Tempelhaus, där Tourist-Information befinner sig i dag.

Korsvirkeskvarteret

Det historiska Fachwerkviertel för besökaren till stadens yngre historia. Här stod en gång 1 900 präktiga korsvirkesbyggnader. 1945 var prakten förbi – 90 % av kvarteret förstördes den 22 mars 1945 vid ett bombangrepp. De kvarvarande gatorna låter en ana hur vackert det en gång var. Här i korsvirkeskvarteret hittar man också en stadsport, som är den enda bevarade byggnaden av de tidigare fästningsanläggningarna, Kehrwiederturm. I dag används det som galleri för olika utställningar. I korsvirkeskvarteret ligger även St. Godehard basilikan, som av påven har erhållit hederstiteln Basilika minor.

Trädgården Magdalenengarten

Den nyutformade trädgården Magdalenengarten, som har utformats enligt gamla planer från barocktiden och som öppnades år 2003, är en av de äldsta klosterträdgårdarna i Niedersachsen. Varje år i juni äger det rum en trädgårdsfestival här. Trädgården består av tre delar, prydnadsträdgården, med rosariet i centrum med mer än 1 500 rosor, fruktträdgården och vingården, som Weinkonvent i Hildesheim sköter.

Erbjudanden om offentliga guidade stadsvandringar:

Lär känna Hildesheim:
1 april till 31 oktober varje dag klockan 14, 1 november till 31 mars onsdag klockan 14, lördag och söndag klockan 11.

Guidad stadsvandring med musik vid marknaden lördag klockan 9:30
Träffpunkt: Under rådhusarkaderna vid det historiska torget
Informationer om resan hit:

Med bil eller buss: Från riktning Hamburg - Hannover eller Frankfurt - Kassel: E4 / A 7, avfarter Hildesheim-Drispenstedt och Hildesheim
Från riktning Berlin eller från Ruhrområdet: A 2 till motorvägskrysset Hannover-Ost, sedan motorvägen Bundesautobahn A7 i riktning mot Hildesheim-Kassel och ovan nämnda avfarter
Med tåg: ICE-förbindelser, överregionala förbindelser med Deutsche Bahn, S-Bahn, Metronom och Eurobahn.

Tips om parkeringsplatser
I centrum av Hildesheim finns det många parkeringsplatser – delvis med parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning. Informationer om parkeringsstyrsystemet och en översikt över parkeringshusen och parkeringsplatserna hittar du på:

Tips om parkeringsplatser

Kontaktuppgifter och info

Rathausstraße 20
31134 Hildesheim

telefon: +49 (0) 5121 / 17980
Fax: +49 (0) 5121 / 179888

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.