Seitennavigation

Harz är Tysklands nordligast belägna medelhöga bersgmassiv och utgör de första bergen som Nordbor på väg ner genom kontinenten kan nå. Branta klippor, täta granskogar, mytomspunna högmossar, färgglada bergsängar, vattendrag, gravar, dammar och sjöar präglar detta mångfaldiga landskap. Hjärtat utgörs av nationalparken Harz. Detta naturskyddsområde är över 24 .700 hektar stort och har det högsta berget i Harz, Brocken, som sin medelpunkt. Under en guidad tur med en ranger från nationalparken kan man lätt förstå hur en vildmark kan uppstå. Även lodjur kan man upptäcka här.

Harz är det ideala resmålet för aktiva semesterfirare, naturälskare och gäster som bara söker avkoppling. Man kan cykla med sin mountainbike på en av de sammanlagt 1 800 kilometer långa sträckorna. Runt 50 000 höjdmeter får anses som en stor utmaning att tillryggalägga. Cirka 8 000 kilometer välskyltade vandringsleder sträcker sig genom regionen. Och under vintersäsongen lockar välpreparerade skidpister och ett välutbyggt längdskidspårnät till en vintersemester i Harz.

I Harz-regionen kan man även uppleva en tidsresa genom den europeiska historien. För över 20 år sedan ledde gränsöppningen av det tidigare delade området till landets återförening. Redan på medeltiden var Harz-området med sina rika naturtillgångar av stor politisk betydelse. I dag vittnar imponerande borgar och slott, färgglada korsvirkeshus, romantiska städer, gruvmuseer och det ångdrivna järnvägståget Harzer Schmalspurbahnen om regionens betydelsefulla historia.

Några höjdpunkter

Rammelsberg Goslar (UNESCO-världsarv)

Museum och gruva för besökare med två olika guidade turer som berättar om arbetet i den gamla och moderna gruvindustrin. Stor gruvanläggning ovan jord med delvis ännu autentiska anordningar och maskiner. Stor utställning om 1 000 års gruvhistoria i Harz.

Gamla stan Goslar (UNESCO-världsarv)

Den ovalt byggda kärnan av Gamla stan är belägen inom en smal yta på 1 km². Den mäktiga slottsanläggningen byggdes i romansk stil. Slottet ansågs under flera århundraden vara den största och säkraste "Pfalzanläggningen" av saxiska och saliska kejsare. Goslar blev ett centrum för den kristna tron, det s.k. "nordiska Rom". Tornen från 47 kyrkor och kapell dominerar stadens unika profil. Den fint bevarade stadsbilden präglas ännu i dag av gillehus, det historiska rådhuset och ett stort antal borgarhus med konstnärligt snidade korsvirkesdetaljer.

Luthers minnesmärken i Eisleben

Luthers födelsehus och huset där han dog utgör hörnpelarna i hans liv. De bägge husen är även minnesmärken för en borgerlig livsstil under reformationstiden och utgör en social och andlig bas som vittnar om betydelsefulla historiska händelser. Födelsehuset hyste redan 1693 i den s.k."Schönen Saal" (den vackra salen) en minnesplats och anses som ett av de äldsta historiska museerna i Tyskland, Schweiz och Österrike.

Mountainbike-vägnät Volksbankarena Harz

Branta uppförsbackar, häftiga utförsåkningar, mystiska stigar och imponerande utblick på ett mytomspunnet landskap: Harz är Nordtysklands mountainbike-paradis. 180 mil långa mountainbike-sträckor av skiftande svårighetsgrad, från lätt till extremt svårt, där även vältränade cyklister kan finna en tuff utmaning. Dessutom startar i maj tävlingen "Harzer Mountainbike Cup", en tävlingsserie med fem olika evenemang. Mountainbikevänliga företag och hotell bidrar med passande erbjudanden för en aktiv semester i regionen.

www.volksbank-arena-harz.de

Nationalpark Harz

Nationalparken som är mitt i Tyskland belägen, skyddar och utvecklar ett unikt och artrikt bergslandskap med skogar, mossar och vattendrag. I Nationalpark Harz uppstår åter en vildmark som kommer att fascinera alla besökare. Den enda nationalparken Tysklands som sträcker sig över mer än en delstat, och som bildades 2006 genom en sammanslagning, sträcker sig över en totalyta på ca 24,7 hektar.

gröna bandet – Modellregion Harz

Det gröna bandet, en nästan 140 mil lång gränsdragning som tidigare skiljde väst- och östtyskland åt, sträcker sig genom Harzregionen, från nord till syd, och förbinder många unika och särskilt skyddade biotoper för växt- och djurliv. När man färdas utmed det gröna bandet, omgivet av ett genuint och naturskönt landskap, kan man upptäcka regionens hemligheter framför en historisk bakgrund. Flera samarbetspartner har nu inlett ett samarbete inom projektet "Erlebnis Grünes Band“ för att sammanställa program för alla gäster och besökare i denna region.

Häxstigen i Harz

Cirka hundra kilometer tvärs genom Tysklands nordligaste medelhöga bergskedja, från öst till väst eller tvärtom, via det mytomspunna berget Brocken, det högsta berget i Nordtyskland: häxstigen i Harz är den största och viktigaste vandringsleden i regionen. Utmed leden kan vandrare njuta av Harz-regionens kompletta skönhet. Man kan uppleva glesa blandskogar och täta granskogar, färgglatt lysande ängar och branta klippor, porlande bäckar och majestätiska dammbyggnader. Flera arrangörer erbjuder vandringar utan packning. Vandringsleden hör till de bästa i Tysklands och utnämndes 2008 av "Wandermagazin" till Tysklands vackraste vandringsled.

Harzer Schmalspurbahnen

Järnvägsföretaget Harzer Schmalspurbahnen (HSB) förfogar med sitt landskapligt vackra och 140, 4 km långa järnvägsnät över det längsta sammanhängande smalspårsjärnvägsnätet i Tyskland. Den tekniskt värdefulla fordonsparken som omfattar 25 ångdrivna lokomotiver, 6 motordrivna vagnar, 16 dieseldrivna lokomotiv samt ett flertal historiska persontåg gör Harzer Schmalspurbahnen med sina järnvägslinjer Harzquer-, Selketal- och Brockenbahn till ett av de mest intressanta järnvägsföretagen av sin sort. Med en regelbunden tidtabell under hela året ingår Harzer Schmalspurbahn även i det regionala kollektivtrafiknätet och kan därför heller inte bara anses som ett pittoreskt museitåg eller minitåg.
Denna unika position - t.ex. byggdes de båda äldsta ångloken redan 1897 - ledde till att hela Harzer Schmalspurbahnen redan 1972 blev K-märkt - som en levande symbol för järnvägsteknik och ingenjörskonst!

Tips

Stadsvandringar på olika språk erbjuds, bl.a. i städerna Goslar, Wernigerode och Quedlinburg.

Ditresan är enkel på motorväg A7, bra anslutningar till Harz från A7 via B6n (Nordharz) eller B238/A38 (Sydharz).

Kontaktuppgifter och info

Marktstraße 45
38640 Goslar

telefon: +49 (0) 5321 / 34040
Fax: +49 (0) 5321 / 340466

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.