Seitennavigation

Grafschaft Bentheim

Direkt vid den holländska gränsen ligger grevskapet Bentheim. Att cykla kallas här för ”fietsen” I grevskapets södra del, runt orten Bad Bentheim, och i nordväst, runt orten Uelsen, är landskapet lätt kuperat, annars finns det inga större uppförsbackar. Längs floder och kanaler, genom myrlandskap, ängar och skogar rullar cykeln nästan av sig själv. På de mer än 600 km långa, väl utbyggda och skyltade cykelvägarna längs ”Grafschafter Fietsentour” kan man upptäcka hela grevskapet. Mellan Nordhorn och Zwolle ligger Europas största konst-friluftsmuseum i Vechtedalen. 60 konstobjekt kombinerar här natur och konst på ett unikt sätt. Konstvänner upplever här natur - och naturälskare upptäcker här konst.

Från påsk till höst trafikerar här cykelbussen ”Fietsenbus”. Principen är enkel: ställ av cykeln i släpvagnen och stig på bussen. Du kan stiga av på varje hållplats. Cykelbussen går en gång i timmen på linje 100 tvärs genom grevskapet Grafschaft Bentheim, varje dag under skollovsperioder i Niedersachsen - annars under veckosluten.
Populära utflyktsmål är det mäktiga slottet Burg Bentheim och djurparken i Nordhorn. Här på Vechtegården kan man upptäcka nästan utdöda husdjursraser. På bronsåldersgården i Uelsen kan man uppleva hur det var att leva för 3000 år sedan. Utforska vattenstaden Nordhorn med båt och prova - efter en gemytlig promenad i innerstaden - en specialitet från grevskapet, nämligen bovetepannkakan.

Höjdpunkter

Burg Bentheim

På mäktiga sandstensklippor tronar borgen över den lilla staden. Den högt belägna borgen från tidig medeltid räknas idag som en av nordvästra Tysklands största och vackraste borganläggningar. Borgen nämndes för första gången på 1000-talet. Man kan besöka stora delar av borgen - men ännu i dag bor släktingar till greven av Bentheim och Steinfurt i en mindre del av borgen.

Vattenstaden Nordhorn

Floden Vechte flyter runt Nordhorns innerstad och omsluter den som en ring. Då är det bara naturligt att man gör en stadsguidning med båt. Via Vechtesjön når man även djurparken Nordhorn. Utöver exotiska djur kan man på Vechtegården även se gamla och sällsynta husdjursraser, som t.ex. färgglada Bentheimer-grisar. Den gamla textilstaden har i dag förvandlats till en attraktiv shoppingsstad. Endast de kvarvarande gamla villorna påminner om att Nordhorn en gång i tiden var en textilstad.

Bronsåldersgården i Uelsen

På bronsåldersgården i Uelsen i grevskapet Bentheim verkar tiden har stått stilla under 3000 år. Här kan man se hur människor bodde på en gård under bronsåldern. Idén till denna gård uppstod efter att man under byggnadsarbeten 2003 upptäckte en mängd äldre skärvor och ovanliga avfärgningar i marken. Därefter beslöt ett antal Ulesen-bor att åskådliggöra livet under bronsåldern och rekonstruera en gård från denna tid. I dag kan man på söndagar (till slutet av oktober) äta färskbakat bröd från en stenugn och se, hur människor på den tiden tillverkade vapen, textiler och eldfast gods. I caféet bredvid kan man få ”modernt” kaffe och hembakade kakor. Vid de årligen återkommande bronsålderdagarna kan man träffa på jägare och bönder från bronsåldern, och uppleva hur man för mer än 3000 år sedan gjorde bronsgjutningar, tillverkade porslin, bakade bröd, rökte fisk, bearbetade ben samt tillverkade och färgade textiler.

Kontaktuppgifter och info

van-Delden-Strasse 1-7
48529 Nordhorn

telefon: +49 (0) 5921 / 961196
Fax: +49 (0) 5921 / 961197

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.