Seitennavigation

Den tusenåriga staden Goslar är ett resemål som erbjuder många upplevelser, dessutom ligger den mitt i en underbar natur, direkt vid berget Harz. Staden har en speciell historisk atmosfär och dess kulturella skatter gör kejsarstaden till en attraktionspunkt för många besökare från alla håll. Imponerande sevärdheter, kyrkor och museer utgör speciella upplevelser (inte bara) för kulturellt intresserade människor, den som helt enkelt bara vill koppla av under sin semeser är på exakt rätt plats i Goslar. Den enastående atmosfären i de trånga gränderna eller på den livliga marknadsplatsen med dess caféer inbjuder till promenader och njutning.

Malmgruvan i Rammelsberg och Gamla stan i Goslar förklarades år 1992 som världskulturarv av UNESCO. Detta är en imponerande utmärkelse som lämnar vittnesbörd om bergverken och Goslars stadshistoria. Ett av Tysklands mest värdefulla kulturminnesmärken. Rammelsberg är i dag ett museum. Här kan man även besöka malmgruvans besöksavdelning. Andra attraktioner i staden är den monumentala Kaiserpfalz och det kända museet Mönchehaus Museum med betydande utställningar med modern konst.

Live föreställningar och fina restauranger bidrar till att både besökare under bara en dag och semestergäster mår mycket bra i Goslar. För varje smakinriktning finns här det rätta erbjudandet. De attraktiva butikerna i stadens centrum ger gästerna lust till en ovanlöig shoppingtur.

Höjdpunkter

Torget med rådhuset

Medelpunkten för det omtyckta torget är brunnen med Goslars vapendjur, örnen. Brunnens skål är gjuten av brons i romansk stil. En av de mest imponerande byggnaderna är den färgglada Kaiserworth, tyghandlarnas tidigare skråhus. I det historiska rådhuset är speciellt salarna Huldigungssaal och Däle sevärda. Huldigungssaal utgör en höjdpunkt inom konsthistorian med sengotiska målningar på tak och väggar. Tidigare vakade kejsarfigurer över stadsrådets sammanträden. Besökarna kan kasta ett öga på det dyrbara originalet och sedan få en multimedial inblick i detta rums historia. Det omtyckta klockspelet med roterande figurer som befinner sig i Kaiserringhuas mittemot hörs varje dag klockan 9, 12, 15 och 18 och berättar om historian för stadens bergverk.

Världskulturarvet Rammelsberg – museum och besökarbergverk

På den ursprungliga platsen. Bergverkets 1 000 åriga historia kan upplevas i det här bergverket, som har utmärkts av UNESCO. 4 museumshus med olika teman om bergverkens historia. Dessutom kan man med museumspasset uppleva spännande guidade rundturer under jorden till rabatterade priser.

Kaiserpfalz

Kaiserpflaz som upprättades på 1000 talet är ett enastående minnesmärke över den världsliga byggnadskonsten. Under loppet av 200 år skrevs här den tyska historian under många riks- och hovdagar. Man kan här också besöka en utställning om det vandrande kejsardömets historia.

Museumsstranden med museet Goslarer Museum och tennfigursmuseet

Staden Goslars museer inbjuder till en fascinerande tidsresa genom stadens historia och konsthistoria och genom den här regionens geologi och mineralogi. Förutom betydande objekt som Krodoaltaret, Goslars Evangeliar och ”Bergkanne” är det det vardagliga livet i staden på 900 talet som står i centrum.
I det historiska Lohmühle, som ligger strax intill, upplever besökaren världskulturarvstaden Goslar med Gamla stan och bergverket i miniatyr i förtrollande dioramor. Här skildras åskådligt den 1000 åriga historian i den av medeltiden präglade staden och man visar tennfigurer från historiska tidevarv. I de båda museerna visar man även skiftande intressanta specialutställningar.

Museet Mönchehaus

Moidern konst får speciella effekter inom en historisk ram. Det här museet visar bilder, skulpturer, ruminstallationer och grafik av kända konstnärer, som t.ex. pristagare och stipendiater vid ”Kaiserring”, ett välrenommerat internationellt konstpris, som varje år förlänas av staden Goslar.

En resa på höjden – med himmelsstegen upp i tornet på torget
När besökaren tittar ut över stadens centrum från torgkyrkans – Marktkirche – norra torn får denne en underbar överblick över Goslar och fina fotomotiv.
Erbjudanden om offentliga guidade rundturer i staden:

Tusen steg genom Gamla Stan
En klassisk stadsvandring genom stadens historiska centrum från olika tidsepoker med ett besök i Huldigungssaal med en multimedial rumsupplevelse Varje dag klockan 10:00 (utom den 01.01. / Nyår) Vandringen varar ca. 2 timmar

Promenad på eftermiddagen
En gemytlig promenad till den historiska Gamla stans höjdpunkter
April till oktober samt december (utom den 24.12.) Måndag till lördag klockan 13:30 (vandringen varar ca. 1,5 timme)

Regelbundna temaguidningar ca. klockan 14:30
Informationer om resan hit:

Norrifrån (Hamburg / Hannover)
Motorvägen A 7 Hamburg / HYannover i riktning mot Kassel Avfart Derneburg (Salzgitter / Goslar) och därefter på B 6 till Goslar eller Avfart Rhüden (Harz) / Goslar och via B 82 till Goslar. Resetid från Hannover till Goslar ca. en timme

Österifrån (Berlin / Braunschweig)
Motorvägen Autobahn A2 Berlin i riktning mot Braunschweig
Avfart Braunschweig på A39
Avfart Braunschweig på A395 i riktning mot Bad Harzburg
Avfart Goslar via B6 till Goslar

Tips om parkeringsplatser
I Goslar finns det nästan 2 000 parkeringsplatser för bilar på stadens parkeringsplatser och i parkeringshus (delvis gratis) direkt i centrum eller i dess omedelbara närhet. Genom parkeringsstyrsystemet garanteras med informationer i färg att du alltid hittar en ledig parkeringsplats i centrum snabbt, bekvämt och säkert. Följande parkeringsplatser för bussar står till besökarnas förfogande:
Parkplatz Kaiserpfalz Nord, Osterfeld, Parkplatz Füllekuhle. Denna parkeringsplats får även användas som parkeringsplats för husvagnar och husbilar.

Kontaktuppgifter och info

Markt 7
38640 Goslar

telefon: +49 (0) 5321 / 78060
Fax: +49 (0) 5321 / 780644

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.