Seitennavigation

Göttingen

Göttingen - en universitetsstad med tradition, charm och livskvalitet, så kan man med bara några få ord karakterisera detta centrum i södra Niedersachsen, där studenter och internationella gäster präglar gatubilden.
Här kan man ta långa promenader på gågatorna och njuta av söderns atmosfär, som sprids genom de många gatucaféerna, där man träffas enligt mottot: Se och bli sedd. Stadens mer än 1 000 år långa historia har lämnat kvar sina spår. I Gamla stan, som är omgiven av en nästan komplett bibehållen vallanläggning, finns det imponerande kyrkor, härliga universitetsbyggnader och många restaurerade korsvirkeshus.

Göttingens stadssymbol är Gänseliesel, den mest kyssta flickan i världen, på torgets brunn framför det gamla rådhuset. Mångfald präglar Göttingens utomordentliga kulturella utbud. Teatrar, orkestrar, museer och stora arrangemang väcker intresse långt utöver stadens gränser. För besökarna erbjuder den här staden förutom sin historiska gatubild skiftande arrangemang, goda shoppingmöjligheter, korta vägsträckor och utmärkta trafikförbindelser.

Staden Göttingens symbol är Gänseliesel, den mest kyssta flickan i världen, på torgets brunn framför
det gamla rådhuset. Mångfald präglar Göttingens utomordentliga kulturella utbud. Teatrar, orkestrar,
museer och stora arrangemang väcker intresse långt utöver stadens gränser. För besökarna erbjuder den här staden förutom sin historiska gatubild skiftande arrangemang, goda shoppingmöjligheter, korta vägsträckor och utmärkta trafikförbindelser.

Höjdpunkter

Internationella Händelfestspel

Sedan år 1920 äger de internationella festspelen – Internationale Händel-Festspiele Göttingen – rum i universitetsstaden vid pingst. Höjdpunkter är uppsättningarna av de stora Händeloperorna, på ramprogrammet lockar härliga konserter av olika slag, klassisk Open air och intima kammarkonserter - inte bara för älskare av klassisk musik.

Gänseliesel

Gänseliesel är en figur på torgets brunn, som länge har skrivit historia som världens mest kyssta flicka. Det är sed i Göttingen att varje doktorand, som har avlagt sin examen i Göttingen, kysser den här figuren. Redan år 1926 utfärdade Göttingens rådsherrar ett officiellt kyssförbud – de var bekymrade över det sedliga förfallet – men seden utövas trots detta än i dag.

Kulturnatten "Nacht der Kultur"

På gator och torg i Gamla stan i Göttingen, på museer och i gallerier men också på krogar och i kyrkor väntar ett differentierat erbjudande på gästerna. En publikmagnet under kulturnatten är föreställningen med Göttingens symfoniorkester på torget framför den historiska kulissen med det gamla rådhuset.

Jazzfestivalen

Jazzfestivalen i Göttingen är tillägnad alla riktningar inom den traditionella och samtida jazzen med ett packat programm – varje år på nytt. Internationella stars och grupper inom den lokala jazzscenen får publiken att swinga i Deutsches Theaters ärevördiga miljö på tre olika scener, där man spelar parallellt.

Erbjudanden med offentliga guidade stadsvandringar 

Offentlig guidning på tyska, april – oktober, fredag, lördag och söndag samt helgdagar (start klockan 11:30, träffpunkt Altes Rathaus / hallen) Offentlig guidning på engelska, den första och tredje lördagen i månaden (april – oktober) (start klockan 11:00 / träffpunkt Altes Rathaus / hallen)
Informationer om resan hit:

Göttingen ligger direkt vid motorvägen Norr-Söder A7 och vid vägarna Bundesstrassen B3 och B27.
Järnvägsstationen i Göttingen är en ICE Hall och gör det möjligt att resa hit snabbt och bekvämt med tåg.
Avstånd till flygplatsen. Hannover – ca. 13 mil / Flygplatsen Frankfurt/Main – ca. 25 mil.

Tips om parkeringsplatser
Bekvämast parkerar besökare i parkeringshusen vid Göttinger City. Följ informationerna i parkeringsstyrsystemet.

Kontaktuppgifter och info

Markt 9
37073 Göttingen

telefon: +49 (0) 551 / 499800
Fax: +49 (0) 551 / 4998010

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.