Seitennavigation

Fagus Werk Alfeld (Fagusverken)

Större

Fagus-GreCon factory in Alfeld
© Fagus-GreCon

Skofabriken Fagus fabriksbyggnad i Alfeld (Leine) är ett unikt industriminnesmärke. Den dåvarande ägaren Carl Benscheidt till Fagus industriföretag gav arkitekten Walter Gropius 1911 i uppdrag att bygga en fabriksbyggnad enligt moderna kriterier.

Den skulle vara så lätt och transparent som aldrig förr, alltså ett pionjärarbete enligt tyska Bauhausstilen. Den allra första industribyggnaden blev världsberömd, är kulturminnesmärkt sedan 1946 och finns med på UNESCOSs lista över världskulturarv.


Ända in i våra dagar finns det en modern skotillverkning i Fagus-fabriken och dessutom en sevärd Fagus-Gropius-utställning om skor och skoläster, fabrikens historia och om renoveringen av Fagus-fabrikerna.

Namnet ”Fagus” kommer ursprungligen från latin och betyder bok – det material man på den tiden använde för tillverkning av läster. Uställningens höjdpunkt är skosamlingen med 150 enskilda modeller, däribland många kända personers skor som t.ex. tillhört Claudia Schiffer, Luis Trenker, Vivian Westwood och Ralf Schumacher.

 

Mer information (Tyska)

Kontaktuppgifter

Fagus Werk Alfeld

Hannoversche Straße 58, 31061 Alfeld

telefon: +49 (0) 5181 / 790

Skriva e-post: gropius@fagus.de

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.