Seitennavigation

Staden Celle, som ligger norr om Hannover, är en furstlig residensstad med Europas största sammanhängande korsvirkesensemble. Detta är en stad med våra dagars kultur, behag, elegans och dynamik. Sina likar söker de mer än 450 som byggnadsminnen skyddade orsvirkeshusen i Celles Gamla stan, som till övervägande del byggdes på 1500-, 1600- och 1700-talen. Här finns dessutom Celles slott, griften Welfenfürsetngruft, världens första 24-timmars museum med konstsamlingen Robert Simon samt Bomann-museet, som är Niedersachsens tredje största museum samt många andra höjdpunkter.

Höjdpunkter

Stadens äldsta byggnad är slottet i Celle. Det nämns för första gången år 1318 som ”castrum”, och härstammar i sina äldsta delar från andra hälften av 1200-talet. Under tidens lopp byggde man omfattande om slottet och utvidgade borgen, som till en början hade varit mycket enkel. Renässans och barock ingår här en unik blandning. I slottets östra flygel befinner sig residensmuseet. I det här slottet finns också Tysklands äldsta barockteater, som än i dag används för föreställningar och ett slottskapell, den enda kyrkan norr om Alperna som är fullständigt utrustad i renässansstil. Dessutom bör besökaren inte missa statsgemaken, slottsköket och Bomann-museets avdelning för delstatens historia med den hittills mest omfattande skildringen av konungsriket Hannovers historia och berättelsen om den danska drottningen Caroline Mathilde, som förvisades till Celle.

Bomann-museet

Mittemot slottet i Celle ligger Bomann-museet, ett av de största och mest betydelsefulla museerna i Niedersachsen. Det grundades år 1892 som Fäderneslandets museum -Vaterländisches Museum – och fick sedan namnet Bomann-museum efter sin första direktör, Wilhelm Bomann och presenterar här sina samlingar gällande östra Niedersachsens etnologi, staden Celles historia och Hannovers delstatshistoria. Karakteristiskt för Bomann-museet är dess stora iscensättningar av komplett inredda rum. Besökaren kan t.ex. titta på en ko0mplett Niedersachsenbondgård, bostadsrum eller ett borgerligt kök från första hälften av 1800-talet. Dessutom får man genom modernt utrustade ständiga utställningar en inblick i stadens liv under 1800-talet och kan uppleva en av norra Tysklands vackraste textila samlingar.

Museet Residenzmuseum

Residenzmuseum på slottet i Celle omfattar som höjdpunkter den största utställningen över Konungariket Hannovers Historia, som var den mest betydande föregångarstaten till dagens tyska delstat Niedersachsen, porträtt av betydelksefulla härskare i Hannover, exponat om justitiehistorian och ett stort diorama av tennfigurer från slaget vid Waterloo. Några av rummen är tillägnade drottning Caroline Mathilde av Danmark, som bodde här på slottet mellan år 1772 och 1775.

24 timmars konstmuseum "24- Stunden-Kunstmuseum"

24-Stunden-Kunstmuseum möjliggör morgon, middag, kväll och natt möten med modern och samtida konst i samlingen. Robert Simon. 24-Stunden-Museum betyder, att det här finns saker att upptäcka dygnet runt. Huset byter ansikte i halvdagstakt – när dörrarna öppnas och stängs.

Celles trädgård för läkemedelsväxter - Celler Heilpflanzengarten
Celler Heilpflanzengarten erbjuder en rikedom av olika läkemedelsväxter. Det stora området inbjuder till promenader genom doftande läkemedelsväxter och pauser vid en porlande källa. Genom informationstavlor och separata skyltar får besökaren samtidigt upplysningar om de olika växterna och om hur t.ex. Hildegard von Bingen och prästen Kneipp använde sig av medicinalväxterna. I anslutning till trädgården ligger caféet ”KräuThaer”, som sköts av elever vid Albrecht-Thaer-skolan. Här kan man njuta av hembakat.

Ytterligare sevärdheter:

Stadskyrkan och furstegriften: Invigd år 1308 som St. Marienkirche, sedan 1525 evangelisk kyrka, inredning i barockstil, tornuppgång med 234 steg / 74,5 m, tornblåsare varje dag ca. klockan 09:30 och 17:30

Det gamla rådhuset: ett rådhus med gotiska korsbandsvalv, utvidgat på 1300- och 1400-talen, praktfull gavel i Weserrenässansstil
Gränden Kalandgasse: en drömsk gata, tidigare latinskola från år 1602 med rika sniderier
Hoppener Haus: hörnhuset vid Poststrasse / Rundestrasse, en av de mest påkostade korsvirkesbyggnaderna i staden, byggt av herigens Rentmeister Simon Hoppener. Framför byggnaden finns Pipenposten (med vapenlejonet), en av tre dricksvattenbrunnar i den fiskalska vattenledningen från 1500-talet
Grosser Plan med Stechinellihuset: en klassisitisk byggnad från 1795 – 1798
Den franska trädgården: "Französischer Garten" en välvårdad parkanläggning. I den östra delen finns det en staty över den danska drottningen Caroline Mathilde
Synagogan från ca. år 1749, det äldsta judiska tempel som är bevarat i Niedersachsen. Invigning 1974 som ett judiskt kulturcentrum och minnesmärke
Haesler-Haus: (1930 / 31) på Magnusstrasse. Betydande Bauhausarkitektur, byggt av Otto Haesler (1880 - 1962). Innehåller i dag konstgalleret ”Galerie im Haesler Haus”

Speciella erbjudanden och guidade stadsvandringar:

Klassisk stadsvandring på danska och svenska:
Individuella gruppvandringar
Guidade grupper efter överenskommelse
Pris för max. 30 personer / grupp = € 4,-- per person
(Minimipris per grupp = € 60,--)
Tillägg för främmande språk 15,00 €
Informationer om resan hit:

För att komma till Celle kör du motorvägen Autobahn A7 och tar av vid avfarten Soltau Süd, Alleertal, Mellendorf eller Hannover-Kirchhorst. Sedan följer du trafikskyltarna. Via motorvägen Autobahn A2 kommer du till staden via avfarten Braunschweig / Watenbüttel, A37 Celle, du kan även äka tåg till stationen i Celle.

Tips om parkeringsplatser:
Parkeringsplatser för bussar och CeBus
Alla informationer till bussförare om bussparkeringsplatser, hitresan, karta över staden och serviceinformationer för din resa erhåller du hos: Touristinformation Celle.

Kontaktuppgifter och info

Markt 14-16
29221 Celle

telefon: +49 (0) 5141 / 1212
Fax: +49 (0) 5141 / 12459

Skriva e-post

Hitta din semester

Events, logier och erbjudanden för dig.